KvK: Dan Owen – Icarus ( 2018)

Dan Owen - Icarus ( 2018)

 Dat onze Nederlandse muziekindustrie niet meer tot de top van de wereld behoort, heb je mij wel eens vaker horen zeggen. En dat de release van het debuutalbum van Dan Owen in ons land dus een dikke 9 maanden heeft geduurd, is daarvan is weer eens een voorbeeld. Maar goed, nu is het dus 'onze beurt'. En waar je soms lang op moet wachten, daarvan mag je dan ook wel iets verwachten.

Dan Owen is een rijzende ster in het VK. Met zijn 26 jaar begint hij daar een gevestigde naam te worden. Zeker als je weet dat hij al vanaf zijn 15 met groot gemak de beste Bluessongs ten gehore brengt. Icarus is sinds deze zomer de nieuwste release van zijn debuutalbum Stay Awake With Me. En nu nadrukkelijk aankloppend om toegelaten te worden tot de hitlijsten in ons land. Iets wat zeker zal gaan lukken. Want het is echt een hele mooie single. En ook als ik je vertel dat hij al met regelmaat in uitverkochte zalen heeft gespeeld door heel Europa.

Dat Dan Owen zijn beroep heeft gemaakt van zijn zangkwaliteiten is eigenlijk een nare twist in zijn leven. Bij een ongeluk in de werkplaats waar hij werd opgeleid tot houtbewerker, verloor hij nagenoeg het zicht in een oog. Bijkomend dramatisch gegeven is, dat hij voor zijn ongeluk had mogen komen werken bij de beroemde gitaarbouwer Patrick Eggle.

Maar goed, zijn carrière is er eentje uit een jongensboek. Dan Owen heeft zijn verdiende succes voornamelijk te danken aan de vele optredens die hij zelf realiseerde. Met zijn vertolkingen van beroemde Blues nummers heeft hij al veel van de wereld gezien. Van Nashville waar hij optrad met Willy Nelson tot en met een politiek optreden in Whitehall, het parlement van het VK. Het gaf hem voldoende om over te schrijven voor zijn eerste album.

Icarus gaat over het vernietigende effect wat drugs hadden op zijn vrienden en waar je dus een hele nuttige boodschap uit kunt trekken. Maar ook bevat het album een nummer wat Dan Owen schreef voor zijn grootvader, door de ogen van zijn grootmoeder. Maar ook zijn eigen oogongeluk komt ter sprake. Met ander woorden, leer je Dan Owen heel snel kennen en zou je hem zomaar ineens in een zin kunnen noemen met een naam als George Ezra, als jij jouw favoriete singer-songwriters mag opnoemen.

Geniet ervan en veel luisterplezier.

Eric Kerkdijk.

Dan Owen – Icarus https://www.youtube.com/watch?v=nHI4bpKAmlY

Comments are closed.